Steg 2. Förankring skolans personal
Nu är det dags att förankra och få uppslutning för idén om tobaksfri skoltid bland skolans personal. Det har visat sig avgörande att man får en bred förståelse för vad det är man försöker uppnå och varför man gör det (läs tobakspolicy).
Allas ansvar
Det finns alltid en risk för att ett arbete som detta,
för en tobaksfri skoltid, hamnar på en grupp av medarbetare
eller i värsta fall bara en person. Det blir
”Tobaksgruppens” eller skolsköterskans uppgift. Ett
sådant upplägg kommer inte att nå framgång. Arbetet
för en tobaksfri skoltid kräver en bred kännedom och
uppslutning bland såväl personal som elever. Alla bär
ett ansvar att ställa sig bakom och agera i enlighet
med skolans förhållningssätt till tobak. Arbetet för
en tobaksfri skoltid är något ni ska och måste göra
tillsammans. Det innebär inte att alla kommer att göra
lika mycket. För några kommer det att innebära att
det räcker med att man känner till, uttrycker och agerar
i enlighet med skolans beslutade förhållningssätt.
För andra innebär det att man genomför en eller flera
insatser för att kommunicera och genomföra tobaksfri
skoltid (se steg 4 och 5).
Reflektion, diskussion och samsyn
Hur får ni då till denna förankring av ert förhållningssätt till tobak och ert arbete för en tobaksfri skoltid bland personalen? En bra utgångspunkt är vår tobakspolicy (se steg 1). Gör enligt följande:
Avsätt tid under en arbetsplattsträff eller vid skolans arbetslagsmöten. Dela ut skolans tobakspolicy. Presentera dess innehåll och idé. Lägg lite extra krut på att förklara synvändan, den mentala förflyttningen av tobak från ordningsfråga till skyddsfråga. Och att arbetet för en tobaksfri skoltid ska ses som en målbild och ett arbete som görs för att så många som möjligt av era elever ska förbli tobaksfria. Låt därefter personalen i smågrupper alternativt i sina arbetslag eller ämneslag diskutera nedanstående frågeställningar.
• Vad tycker vi om policyn och dess innehåll? Bra?
Dåligt? Hur känns det? Engagerande? Jobbigt?
• Vilka svårigheter ser vi framför oss med arbetet för en tobaksfri skoltid?
• Vilka fördelar ser vi med arbetet för en tobaksfri skoltid?
• Hur kan vi hantera eventuella svårigheter?
De här frågorna ger personalen möjlighet att reflektera kring hur de ser på tobak i skolan. Vad är vårt ansvar? Vilka möjligheter ser vi? Att få uttrycka sina farhågor, sin frustration men också vad man skulle vilja göra. Det kommer kanske visa sig att man har olika syn på frågan. Och det är bra om det luftas och synliggörs i detta läge.
Stäm av
Se till att varje grupp dokumenterar sina diskussioner och svar. Samla in dokumentationen. Återsamla gärna i storgrupp om möjligt och låt respektive grupp delge sina svar även muntligt så att alla får ta del av gruppernas diskussioner. Ni kommer nu att ganska snabbt kunna höra var era kollegor befinner sig i den här frågan. Är de kvar i bilden av tobak som en ordningsfråga? Ligger deras fokus på de som brukar tobak? Vad ska vi göra med dem som röker? Hur ska vi få dem att sluta? Hur ska vi kunna kontrollera det här? Eller har de börjat förflytta sig mot att se det som en skyddsfråga med fokus på den majoritet av elever som inte brukar tobak – Vad kan vi göra för att få vår skola så tobaksfri som möjligt? En skyddande miljö och tid som stödjer våra elever att förbli tobaksfria? Hur kan vi arbeta för att tobaksfri skoltid i framtiden ska vara norm på vår skola?
Lyssna också av engagemanget. Ser man det som ett gemensamt ansvar? Ser man det som en del av skolans ansvar och uppdrag? Hur känner man inför att ta tag i det här arbetet? Är det i huvudsak problemfokuserat eller lösningsfokuserat? Kan man, orkar man, vill man ställa sig bakom att skolan uttalar och påbörjar arbetet mot målet – en tobaksfri skoltid?
Ett antal ytterligare vad- och hur-frågor kommer med största sannolikhet att dyka upp i de här diskussionerna. Så som – Vad krävs det av mig? Vad förväntas jag göra? Hur går vi vidare? Hur ska vi få med de elever och personal som brukar tobak? Vad skiljer det här från hur vi har gjort tidigare? Ska verkligen snuset ingå i det här arbetet? Hur ska vi få med eleverna? Och så vidare.
Avrunda diskussionen här med att säga att ni (arbetsgruppen) kommer att gå igenom de intryck samt dokumentationen som grupperna har gett er. Att ni kommer att återkomma inom kort och då återkoppla och ge svar på gruppernas frågor, samt visa på just hur det är tänkt att arbetet ska gå vidare. Ni kan här även säga att ni arbetar utifrån en beprövad och utvärderad processmodell som ni kommer att presentera vid nästa tillfälle.
Sammanställ och analysera
Försök att få till ett arbetsgruppmöte (tobaksgruppen) så snart ni kan efter att presentationen av policyn samt diskussionen i personalgruppen har varit. Gå igenom och analysera dokumentationen samt vad ni fick för intryck av övriga kollegors inställning till arbetet för en tobaksfri skoltid. Det kan vara bra att använda sig av följande frågeställning som värdemätare när ni diskuterar:
✓ Var är våra kollegor – vi som skola – tankemässigt när det gäller tobaksfrågan? Ordningsfråga eller skyddsfråga?
✓ Är fokus på de få tobaksbrukande eleverna – och att arbetet skulle gå ut på att få dem att sluta? Eller är fokus på den stora majoriteten som inte brukar tobak – och att arbetet då går ut på att stödja dem att förbli tobaksfria?
✓ Det kan ibland hjälpa att sätta en siffra på nuläget för att klargöra var ni är? Hur nära skyddsfråga upplever ni att är på en skala från 1–5 där 1 är absolut kvar i ordningsfråga och 5 är fullständig uppslutning för skyddsperspektivet?
✓ Är er upplevelse att ni ligger på siffran 1–2 behöver ni arbeta vidare med förankringen och den mentala förflyttningen av tobaken från ordningsfråga till skyddsfråga. Ligger ni på 3–5 så kanske det behöver påminnas lite då och nu var fokus på ert arbete ligger. Men i stort kan ni nu gå vidare i processen.
✓ Diskutera också i gruppen om målbilden – tobaksfri skoltid känns klar för era kollegor. För det första att det just handlar om en målbild (liksom nollvisionen är en målbild och inte ett faktiskt tillstånd) som ni ska arbeta mot. Och för det andra att det innefattar alla tobaksprodukter och skoltiden.
✓ Slutligen hur känns engagemanget och uppslutningen kring det här arbetet. Även här kan ni göra en bedömning från 1–5. Ligger engagemanget lågt 1– 2 så kan vikten av en gemensam syn och uppslutning kring arbetet behöva förtydligas. Alla måste ställa sig bakom och agera i enlighet med skolans beslutade förhållningssätt. Här kan finnas skäl för skolans ledning att gå in och tydliggöra att det här är en viktig fråga för skolan samt att man förväntar sig allas stöd för arbetet. Engagemanget kan även påverkas positivt när det blir tydligare för var och en vad som krävs samt hur arbetet kommer att bedrivas vidare.
Återkoppla och förankra vidare
När er analys av nuläget gällande – fokus, målbild och engagemang i frågan – är klar är det dags att återkoppla till era kollegor. Ni kan då presentera er
sammanställning och uppfattning om hur policy och arbetet för en tobaksfri skoltid har mottagits av era kollegor. Om så krävs kan ytterligare presentation av policyns Vad och Varför genomföras. Skolans ledning kan här även förtydliga att det här är ett arbete som är viktigt för skolan och att förväntan är att alla ställer sig bakom och hjälps åt.
Nu ska ni också presentera hur arbetet ska genomföras. Processens sex steg. Hur ert förhållningssätt ska kommuniceras, hur ni ska agera i olika situationer och slutligen vilka insatser som ska genomföras. Det här kommer ge var och en förståelse för vad som krävs och på vilket sätt man själv kommer att bli involverad. Det är bra om ni då också kan presentera ett tidsperspektiv. För att underlätta den här delen av förankringen och det framtida arbetet, kan det vara bra att arbetsgruppen (tobaksgruppen) i förväg har tagit fram ett par underlag eller manualer. Exempelvis underlag för klassföreståndare/mentor att ta upp policyn och arbetet för en tobaksfri skoltid med sin klass (se förankring elever). Och underlag för hur ni ska reagera och vad ni ska säga om någon brukar tobak under skoltid. För många kan sådana underlag vara en trygghet och ett gott stöd att utgå och arbeta vidare från.
Påminn då och då
Det kan vara bra när arbetet rullar vidare med övriga steg i processen att då och då stämma av läget i personalgruppen. Helt enkelt genom att ägna fem minuter av ett stormöte åt frågan – hur går vårt arbete för en tobaksfri skoltid? Vad fungerar bra? Vad fungerar mindre bra? Tobaksgruppen bör också stämma av att de insatser som ingår i processen (se steg 3, 4 och 5) genomförs och vad resultatet av dessa blir. Tobaksgruppen kan ha en stående punkt på möten då de presentera hur arbetet löper på och var ni som skola är i processen. På så sätt synliggörs arbetet för alla och faller inte i glömska eller blir något som ligger på någon annans bord.
Nyanställningar
När någon ny personal anställs så bör denne få ta del av tobakspolicyn samt berättat för sig hur ni arbetar med tobaksfrågan på skolan.
Annan huvudman för personal
Vid många skolor är exempelvis de som sköter städningen på skolan eller matbespisningens personal anställda av annan huvudman än övrig skolpersonal. Det kan då vara bra att informera även deras huvudman om ert arbete för en tobaksfri skoltid och att er önskan och förväntan är att även de ställer sig bakom skolans förhållningssätt. För eleverna gör ingen skillnad på de vuxna som arbetar i skolan. Det behövs ett tydligt gemensamt förhållningssätt i den här frågan, oavsett huvudman eller arbetsuppgift.
Anlita en extern föreläsare/handledare
Det kan vara en idé att inledningsvis ta in en extern föreläsare som kan belysa tobaksfrågan och hur den kan hanteras i skolan. Om all personal får ta del av föreläsningen så ger det en gemensam utgångspunkt och referensram, vilket underlättar det fortsatta förankringsarbetet. A Non Smoking Generation erbjuder föreläsningar och handledning som stödjer arbetet för en tobaksfri skoltid. Kontakta A Non Smoking Generation för mer information på info@nonsmoking.se eller 08-10 93 00.
E-learning för lärare
A Non Smoking Generation erbjuder även ett e-learningverktyg på sin hemsida. Verktyget ger kunskap om ungdom och tobak samt hur skola och andra miljöer påverkar ungas tobaksbruk. Om varje arbetslag får i uppgift att arbeta igenom verktyget så ger det inspiration och idéer om hur det fortsatta arbetet för en tobaksfri skoltid kan drivas vidare. E-learningverktyget hittar ni här www.nonsmoking.se klicka på ”Skola och Föräldrar” och sedan på ”E-learning för lärare”.