Steg 5. Förstärkande aktiviteter för en
tobaksfri skoltid
Här nedan presenteras ett antal verktyg för att ytterligare stärka ert tobaksförebyggande arbete på skolan. Det handlar om olika insatser som ni enligt skolans styrdokument ändå ska göra, så som ANDT-undervisning*, hälsosamtal och utvecklingssamtal. Men låt oss titta lite närmare på dessa verktyg och låt oss vara lite smarta så att vi kan få ut maximal effekt av dessa insatser. Det vill säga så de blir ett bra stöd för ert arbete för en tobaksfri skoltid.
ANDT-undervisning
Traditionell undervisning om ANDT brukar fokusera på drogernas skadeverkningar och hälsoaspekter. Företrädesvis hamnar då undervisningen i ämnena Biologi och Idrott och hälsa. Men enligt läroplanen så hör ANDT till de kunskapsområden som ska integreras ämnesövergripande. Målsättningen är med andra ord att fler skolämnen ska bidra till att ge en heltäckande kunskapsbild om exempelvis tobak. Det kan därför, av flera skäl, finnas anledningen att försöka hitta fler infallsvinklar kring temat tobak än enbart de som berör tobakens hälsokonsekvenser.
För när det gäller tobak så handlar det ofta om skadeverkningar som ligger långt fram i livet. För en femton, sextonåring är skadeverkningar och sjukdomar som man kan drabbas av om 30–50 år inte speciellt relevant. I alla fall inte just nu i livet. Om information om tobakens skadeverkningar hade fungerat som förebyggande metod så hade ”tobaksproblemet” bland unga sedan länge varit löst. Med det sagt så ska ni naturligtvis ändå fortsätta att ge kunskap om tobakens och andra drogers påverkan på liv och hälsa. Dock ska vi inte tro att det räcker så.
Ni måste även belysa andra – och för ungdomarna mer relevanta – sidor av tobak. Så som att undersöka hur tobaksbolagen arbetar för att barn och unga ska börja använda deras produkter. Så som att barnarbete är vanligt förekommande på tobaksplantagerna. Så som tobakens negativa miljöpåverkan från planta till fimp på gatan. Så som tobaksbolagens oetiska och utnyttjande behandling av fattiga människor och länder. Att få kunskap om att tobaksbolagen genom sin verksamhet är orsak till miljöförstöring, ohälsa och sociala orättvisor. Påverkar i betydligt större utsträckning våra unga till att förbli tobaksfria, eller kanske till och med, sluta bruka tobak. Än risken för framtida sjukdom och förtidig död. Varför ska jag sponsra de här bolagen som bara skövlar, beter sig illa, luras och orsakar sjukdom, lidande och död. Och som bara har ett enda mål. Att ta mina pengar. Mig ska de inte få lura.
Utöver att de här perspektiven har större påverkan på våra unga så står det klart att det handlar, utöver hälsoperspektivet, även om ekonomiska frågor, sociala frågor, miljö- och hållbarhetsfrågor, lagstiftning, Arbetsrättsliga frågor, moral- och värdegrundsfrågor, globaliseringsfrågor, källkritik, mediakunskap och presentationsteknik. Och med andra ord så kan vi få in temat tobak i de flesta skolämnena. Vilket ju också är målsättningen i läroplanen.
Pedagogisk modell
Kan vi sedan koppla på en pedagogisk modell som gör att eleverna når längre än bara till själva faktainsamlandet, det vill säga att de får möjlighet att analysera, reflektera och i slutändan ta ställning och agera i förhållande till det de har lärt sig så har vi stora förutsättningar att göra skillnad med vår ANDT-undervisning. En sådan pedagogisk modell är nedanstående:
Inspirera/Motivera
Ge eleverna en föreläsning, en film eller teater som visar på en eller flera negativa aspekter med tobak. A Non Smoking Generation erbjuder till exempel föreläsningen Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet som visar på tobak som ett problem för global hållbar utveckling.
Undersöka
Ge eleverna, gruppvis, ett underlag med frågor kring temat. Låt eleverna även själva formulera kompletterande frågor som de är intresserade av att undersöka inom temat. När frågeunderlaget är klart påbörjar eleverna att undersöka frågorna och samlar in fakta om temat. De fakta som eleverna får fram sammanställs.
Analysera
Det kunskapsstoff som elevernas undersökande arbete har gett ligger sedan till grund för analys. Låt eleverna göra jämförelser – här och där, nu och förr och analysera orsaker och konsekvenser. Analysen sammanställs.
Reflektera/värdera/ta ställning
Låt eleverna reflektera kring, diskutera och värderingsmässigt ta ställning till det fakta- och analysmaterial de har tagit fram. Frågor som: Är det rätt/fel? Hur skulle du göra? Är det OK? Vad kan samhället göra? Har det du lärt dig gjort att du har ändrat eller stärkts i din åsikt? I så fall på vilket sätt? Och så vidare.
Sammanställ/Handla
p>Låt sedan eleverna göra en sammanställning över hela sitt arbete. Hitta en lämplig presentationsform för arbetet. Utställning, muntlig presentation, digital presentation, film, teater, tidning, insändare, sociala medier kampanj. Fråga också om eleverna vill och om de i så fall har något förslag på hur de skulle kunna göra sin röst hörd i denna fråga. Finns det någon/ några som borde få höra om det här som eleverna har lärt sig. Vilka är i så fall dessa och hur når ni dem?
Koppla ihop det med skolans arbete för en tobaksfri skoltid
Det kan vara en mycket god idé att koppla samman det eleverna får lära sig i undervisningen med det arbete ni bedriver på skolan för en tobaksfri skoltid. Ett sätt att göra det är att låta det som elevernas arbete resulterar i bli en del av det tobaksförebyggande arbete på skolan (se elevaktiviteter).
Tobaksbarn
För att höja kunskapsnivån om hur tobak påverkar global hållbar utveckling och skapa motivation för att arbeta med frågan, erbjuder A Non Smoking Generation föreläsningen Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet. Föreläsningen är kostnadsfri och erbjuds till skolor runt om i hela Sverige. Två unga föreläsare håller i den timmeslånga föreläsningen där film, värderingsövningar och teater varvas för att på ett nytt, intressant och lärorikt sätt belysa tobaksodlarens utsatta livssituation. Syftet med föreläsningen är att väcka engagemang för tobaksodlarna och genom det ge unga ytterligare ett starkt argument till varför de ska välja att avstå tobak. Föreläsningen utsågs till årets förebyggande insats 2016 av CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning). Till föreläsningen finns ett handledningsmaterial så att lärare kan arbeta vidare med temat som föreläsningen berör. Läs mer på www.tobaksbarn.se.
Elevaktiviteter
Arbetet för en tobaksfri skoltid är ett gemensamt arbete för alla som är i skolan. Eleverna är i högsta grad medaktörer i skapandet av en tobaksfri skolmiljö och tid. Och deras engagemang och delaktighet i arbetet är av största vikt och en framgångsfaktor. Här nedan ges ett antal förslag på hur ni kan göra eleverna delaktiga och ta tillvara deras idéer för arbetet med en tobaksfri skoltid.
Ta tillvara elevernas förslag – i steg nummer tre i vår process – Förankring skolans elever – gavs ett förslag på hur klassföreståndarna/mentorerna kunde presentera policyn för eleverna samt hur man sedan kunde följa upp det med en diskussion. Ett par frågor som angavs i diskussionsmaterialet var: På vilket sätt kan ni elever vara delaktiga i arbetet för en tobaksfri skoltid? Vad skulle ni vilja göra? Ta tillvara de förslag som kommer fram där. Återkoppla till eleverna och diskutera hur en del av dessa förslag kan realiseras. Låt eleverna helt enkelt genomföra ett par av dessa. Exempel från andra skolor har varit:
• Att göra en informationsfilm om skolans arbete för en tobaksfri skoltid. Såväl elever som skolpersonal deltog i filmen.
• Att göra en affischkampanj på skolan. Affischerna sattes upp i skolan och man fick sedan rösta på vilka man tyckte var de bästa. De bästa affischerna ramades in och sattes upp i elevhallen.
• Att arrangera ett lopp eller turnering där man springer eller spelar för en tobaksfri skola/stad/ land/värld.
• Att äldre elever har pratat med yngre elever. Exempelvis årskurs 9-elever har hälsat årskurs 7-elever välkomna till skolan och då berättat om skolans arbete för en tobaksfri skoltid. Eller att de äldre eleverna håller i en presentation vid exempelvis öppet hus.
• Att elevernas arbete om tobak i undervisningen har utmynnat i en utställning, tidning, teaterpjäs, muntlig och/eller digital presentation som har visats på skolan och externt.
• Att arrangera en fotoutställning/fototävling. Låt eleverna ta bilder som beskriver tobaksfri skoltid på olika sätt. Lägg upp bilderna digitalt, rösta om vilka de bästa är och visa dem på skolans hemsida eller liknande.
• Att anordna en debatt. Varför ska skolan vara tobaksfri? Såväl elever som skolpersonal deltog.
• Att ett antal elever har anmält sig för att bli Tobaksfricoacher. Dessa coachers uppgift har varit att stödja tobaksbrukande elever att förbli tobaksfria under skoltiden. I huvudsak har det handlat om att se till att göra saker tillsammans med den tobaksbrukande eleven under raster och håltimmar så att denne har fått något annat att tänka på än att gå och röka eller ta en snus.
• Att ett antal elever har utsetts till ambassadörer för arbetet för en tobaksfri skoltid. Ambassadörernas roll har i huvudsak bestått i att ha bra kunskap om och förståelse för skolans arbete för en tobaksfri skoltid, så att de kan i olika sammanhang när frågan kommer upp bland klasskamrater informera om vad som gäller och varför skolan ska vara tobaksfri. Det handlar i huvudsak om att påminna om och föra informella samtal med sina klasskamrater när det dyker upp frågor kring tobak i skolan.
• Att eleverna har fått driva kampanj i sociala medier för en tobaksfri skoltid – blogga, twittra, instagramma, facebooka m.m.
Föräldradialog
Skolan är en utmärkt arena för dialog. Såväl mellan skola och föräldrar, föräldrar emellan och mellan föräldrar och deras barn. Som tidigare har nämnts i det här materialet så finns det en oerhörd styrka i om skola och föräldrar visar en gemensam ståndpunkt i exempelvis frågan om unga och tobak. Men skolan kan också stödja föräldrarna i deras föräldraskap genom att på olika sätt väcka intresse för och initiera samtal mellan föräldrar och deras barn kring viktiga frågor. Samtal som kanske inte annars skulle komma till stånd. Vi vet att föräldrar pratar för lite med sina barn om tobak.
Som stöd här finns också ett material att ladda ner från A Non Smoking Generations hemsida: Ditt Nej gör stor skillnad. Materialet berättar varför det är viktigt att prata med sitt barn, men ger också några tips på hur man ska göra det och vilka argument som är bäst: www.nonsmoking.se/skola-foraldrar/foraldrar/
Om man från skolans sida har som vana att bjuda in såväl föräldrar som elever till gemensamma möten/ träffar. Där man dels kan informera om olika skolrelaterade saker, men också alltid har ett par ”viktiga frågor” förbereda, som föräldrar och elever kan diskutera i smågrupper (man ska inte sitta med sin egen förälder i gruppen) brukar vara mycket uppskattat av såväl föräldrar som elever. Det riktigt viktiga händer sedan på vägen hem eller vid köksbordet hemma då föräldern kan ta upp diskussionen med sitt eget barn. Genom att höra vad som sades vid dennes bord och vad barnet ansåg om det. På så sätt har skolan hjälpt till med att initiera dessa mycket viktiga samtal mellan förälder och barn.
Man kan också ha som vana att bjuda in föräldrarna när eleverna har lite större presentationer av projektarbeten. Låt gärna eleverna som en del av sina arbeten även förbereda frågor som de vill diskutera med föräldragruppen.
Slutligen, finns det ett föräldraråd eller liknande på skolan, så är det naturligtvis bra att ta in dem i processen och arbetet för en tobaksfri skoltid redan från start.
Elevhälsosamtal
Skolsköterskan ska genomföra elevhälsosamtal med eleverna. I det samtalet ska även tobak tas upp. Oavsett vad eleven svarar på tobaksfrågan, använd möjligheten som nu uppstår att påminna om skolans arbete för en tobaksfri skoltid. Det vill säga, svarar eleven att hen brukar tobak, påminn om skolans arbete för en tobaksfri skoltid och att hen är jätteviktig i det arbetet och för att få så många som möjligt att förbli tobakfria. Svarar eleven att hen inte använder tobak, påminn även då om skolans arbete för att stötta eleven att förbli tobaksfri.
Utvecklingssamtal
Vid utvecklingssamtalet, i alla fall i grundskolan, är nästan alltid minst en förälder med. Använd 20 sekunder av utvecklingssamtalet till att påminna om arbetet för en tobaksfri skoltid. Det räcker med att ställa frågan. Som ni vet arbetar vi för en tobaksfri skoltid – hur tycker ni att det är och har ni några tankar kring hur det går för oss?
Här kommer de allra flesta föräldrar att säga – jag tycker det är bra att skolan arbetar för att vara tobaksfri – för jag vill ju inte att du (eleven) ska börja använda tobak. Och med den lilla insatsen har vi fått till ytterligare en vaccination för ett framtida tobaksfritt liv för eleven.