Steg 4. Kommunikation
Som ett led i det fortsatta förankringsarbetet och för att befästa ert förhållningssätt till tobak på skolan är det bra om ni strävar efter att synliggöra och kommunicera ert ställningstagande för en tobaksfri skoltid. Utöver att skolpersonal och elever kan behöva påminnas då och då så är det också bra att ni kommunicerar till skolans övriga intressenter, så att också de känner till vad ni försöker uppnå och utifrån sin roll kan stödja ert arbete för en tobaksfri skoltid.
Nedan ger vi ett antal förslag på ett antal olika sätt som skolan kan kommunicera sitt arbete för en tobaksfri skoltid. Börjar med att titta på vilka av dessa sätt som passar er skola, fundera sedan vidare om ni har ytterligare kanaler eller tillvägagångssätt att tillgå.
Skyltning
Skyltning är en av de saker som skolor åläggs att göra vid tillsyn i enlighet med tobakslagen. På de flesta skolor runt om i landet finns därför de klassiska rökning-förbjuden-skyltarna. Alternativt gul-röda skyltar med överkryssade cigaretter. Men problemet med dessa klassiska förbudsskyltar är att de inte riktigt talar det språk som vi eftersträvar i den här metoden för arbetet med en tobaksfri skoltid. Förbudsskyltar gör att vi direkt hamnar i ordningsspåret igen. Ska ni då ta bort skyltarna? Nej, skyltar kan vara en utmärkt kommunikationskanal. Det ni ska göra är att få dem att tala samma språk som det förhållningssätt som ni har till tobaksfrågan på skolan. I vänsterkolumnen ges några förslag på skylttexter.
TV-skärmar
En del skolor har TV-skärmar där man rullar olika meddelande, dagens mat i skolbespisningen, program för friluftsdagen o.s.v. Här skulle man kunna lägga in ett eller flera olika budskap för att påminna om skolans arbete för en tobaksfri skoltid.
Hemsida/Facebooksida
Lägg upp er policy, texten som beskriver ert förhållningssätt till tobak på er hemsida och Facebooksida. Berätta om vad ni gör för att få skolan tobaksfri och varför ni gör det. På så sätt signalerar ni till nuvarande och kommande elever, föräldrar och personal att tobaksfrågan är viktig för er och att ni har målsättningen att stötta era elever att förbli tobaksfria.
Nyhetsbrev
Har ni något nyhetsbrev eller liknande som går ut till elever, föräldrar och personal? Beskriv då där ert arbete för en tobaksfri skoltid, initialt när arbetet påbörjas och sedan med jämna mellanrum som en påminnelse.
Föräldramöten
Föräldrar är sina barns starkaste normgivare. Föräldrar kan med andra ord göra en hel del gällande deras barns förhållningssätt till tobak genom att vara tydliga med att de inte vill att barnet ska börja använda tobak. Näst efter hemmet är skolan den miljö som påverkar barn och ungas värderingar, val av livsstil och levnadsvanor mest. Alla förstår vilken kraft som då finns att tillgå när föräldrar och skola gör gemensam sak i dessa frågor. Arbetet för en tobaksfri skoltid och i förlängningen för att barn och unga ska förbli tobaksfria har oerhört mycket att vinna på om vi kan få ett gemensamt förhållningssätt och budskap från föräldrar och skola. Därför ta tillfället i akt de gånger ni träffar föräldrarna, exempelvis vid föräldramöten, att berätta om ert arbete för en tobaksfri skoltid. Att anledningen till att ni strävar efter att skoltiden ska vara tobaksfri är att ni vill stötta eleverna, deras barn, till att förbli tobaksfria. Berätta sedan att ni vet att förutsättningarna för att den här målsättningen ska lyckas mångdubblas om även föräldrarna går hem till sina barn och säger att de tycker att det är bra att skolan arbetar för en tobaksfri skoltid. För att föräldrarna inte heller vill att deras barn ska börja använda tobak utan att de ska förbli tobaksfria. Det barn som vid upprepade tillfällen under sin uppväxt och tonårstid får höra sina föräldrar säga att de inte vill att hen ska testa, använda tobak och som sedan varje dag går till en tobaksfri skola kommer ha mycket goda förutsättningar att förbli tobaksfria.
Öppet hus/Studiebesök
Många skolor har någon gång per läsår öppet hus, där man presenterar skolan för potentiella elever och deras föräldrar. Många skolor får också besök från skolpersonal från andra skolor och kommuner eller politiker och tjänstemän som vill lära om verksamheten. Passa på att även här kommunicera hur ni arbetar med tobaksfrågan på skolan. Dels för att det visar upp en positiv del av er verksamhet. Att ni har omtanke om hela eleven. Vilket kan ge fördelar i valet av skola (potentiella elever och deras föräldrar). Dels för att ni som gott exempel kan visa vägen för andra skolor och påverka politiker och tjänstemän att fatta beslut och avsätta resurser för att tobaksfri skoltid ska bli verklighet i fler skolor.
Information till nya elever/ antagningsbesked
Passa på att lägga med information om att skolan arbetar för en tobaksfri skoltid redan när skolan skickar information eller antagningsbrev till nya elever. På så sätt har eleven redan innan hen kommer till sin första dag i skolan fått ta del av det förhållningssätt som skolan eftersträvar.
Utställningar/presentationer
I de fall eleverna arbetar med tobaksfrågan i undervisningen (se nedan – Verktyg för en tobaksfri skoltid – undervisning/elevaktiviteter) och det utmynnar i exempelvis en utställning eller en presentation. Låt utställningen stå på en central plats i skolan så att alla kan ta del av den. Bjud in elever, föräldrar och andra att ta del av utställning och presentation.
Andra intressenter
Det finns även andra aktörer, verksamheter och viktiga vuxna runt eleverna som har betydelse för deras inställning till tobak. Och därigenom även har en påverkan på hur ert arbete för en tobaksfri skoltid och för att stödja eleverna till ett tobaksfritt liv går. Det kan vara bra om ni som skola funderar på vilka de är och hur ni kan sträva efter att få dem att stödja ert tobaksförebyggande arbete.
Affärer i närområdet som säljer tobak
Tag gärna kontakt med de affärer, kiosker och liknande som ni vet säljer tobak. Berätta om ert arbete för en tobaksfri skoltid. Be dessa affärer att stödja ert arbete genom att helt enkelt följa lagstiftning och inte sälja tobak till de som är minderåriga. Att de alltid ska fråga efter legitimation om de tror att kunden är under 18 år. Om affärsinnehavaren vill och ni som skola känner att affären delar er målsättning om att barn och unga ska förbli tobaksfria så skulle man kunna ta fram en skylt som affären skulle kunna ha i sitt fönster. Vi stödjer Exempelskolans arbete för en tobaksfri skoltid. Vi säljer därför inte tobak till dig som är under 18 år.
Fritidshem/Fritidsgårdar
Vart tar era elever vägen efter skoldagen? Går de till ett fritidshem eller fritidsgård? Bjud in fritidshemmets/fritidsgårdens ledning och personal. Berätta för dem att ni arbetar för en tobaksfri skoltid och att anledningen är att ni vill att så många som möjligt av eleverna ska förbli tobaksfria. Fråga hur de förhåller sig till tobak i sin verksamhet. Och säg att arbetet naturligtvis skulle stärkas ytterligare om den stödjande och skyddande miljön och tiden även innefattade fritidsverksamheten.
Föreningar
Att ha något meningsfullt och roligt att göra på sin fritid har visat sig vara en skyddsfaktor för barn och unga. Än starkare och fler skyddsfaktorer kan exempelvis föreningsliv erbjuda om man har ett medvetet förhållningssätt till exempelvis tobaksfrågan. Därför kan det vara en god idé att bjuda in det lokala föreningslivet till skolan, där föreningarna kan få presentera sina verksamheter för eleverna. Förhoppningsvis hittar då de flesta något som känns intressant och roligt för dem. Lägg då även till i denna samverkan med föreningarna att ni berättar om hur ni arbetar med tobaksfrågan samt varför ni gör det. Be föreningarna stödja ert arbete genom att erbjuda verksamheter som är tobakfria. Extra viktigt kan de här diskussionerna vara med föreningar verksamma inom vissa idrotter där tobaksbruk, framför allt snusning näst intill är kultur och norm. Läs ishockey, fotboll och handboll.
Andra skolor
Är ni en av få skolor i kommunen som arbetar för en tobaksfri skoltid? Är ni granne med en skola som inte arbetar med frågan? Lyft frågan med skolornas ledning. Eleverna umgås över skolgränserna. Och påverkas av sina kamrater. Bäst resultat når ni om ni kan komma överens om ett gemensamt förhållningssätt för samtliga skolor i kommunen. Tag upp det med era politiker och förvaltningens tjänstemän (se nedan).
Politiker och tjänstemän
Skolan ska vara likvärdig oavsett i vilken skola man går i. Detta gäller även denna fråga. Om ni inte har ett gemensamt förhållningssätt till tobak i kommunens skolor, ta upp frågan med era nämndpolitiker och tjänstemän på förvaltningen. Borde vi inte i vår kommun (eller i vårt friskoleföretag – ta upp det med ledningsgruppen) sträva efter att erbjuda våra elever en så tobaksfri skoltid som möjligt? Borde vi inte ha som målsättning att så många som möjligt av våra barn och unga ska förbli tobaksfria?